Védőoltások

Szilárdan hiszem, hogy a védőoltások hatékonyan megelőzik a súlyos betegségeket, és életeket mentenek meg.
Szilárdan hiszem, hogy a védőoltások biztonságosak.
Szilárdan hiszem, hogy minden csecsemőnek, gyermeknek és serdülőnek meg kell kapnia az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott Védőoltási Módszertani Levélben szereplő védőoltásokat.
Szilárdan hiszem, hogy nekünk mint egészségügyi szolgáltatónak és Önöknek mint szülőknek/ gondozóknak a legfontosabb a gyermekek és serdülők beoltatása  egészségük megőrzése érdekében.
Az ajánlott védőoltásokat és az oltási naptárt a legkiválóbb orvosok és tudósok hozták létre hosszú évek tudományos vizsgálata és a gyermekek millióiról összegyűjtött adatok alapján.

Az életkorhoz kötött, kötelező gyermekkori védőoltások mellett az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott Módszertani levélben szereplő megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésmentes és térítés köteles védőoltásokat is javaslom és kifejezetten ajánlom. Ezekről is beszéljék meg velem kérdéseiket és aggályaikat.

dr. Kasza Beáta

A következőkben szeretném röviden összefoglalni amit a védőoltásokról tudni érdemes.

Kötelező gyermekkori védőoltások:

BCG : Tüdőgümőkór elleni védőoltás, az újszülött a szülészeti intézményben kapja meg.
DTPa: Torokgyík, merevgörcs, szamárköhögés elleni védőoltás.
IPV: Járványos gyermekbénulás elleni védőoltás.
Hib: Haemophilus influenzae fertőzés elleni védőoltás.

Ezeket a védőoltásokat a csecsemő 2, 3, 4 hónapos korban kapja meg. Első emlékeztető oltás 18 hónapos korban, a második Hib nélkül 6 éves korban esedékes. Az 5 betegség elleni oltás egy injekcióban van, tehát egyetlen oltással 5 betegség ellen immunizálunk!

PCV: Pneumococcus elleni védőoltás. A csecsemő 2 és 4 hónapos korában kapja. Az
emlékeztető oltás 12 hónaposan szükséges.

Bárányhimlő: A varicella elleni védőoltás 2019. szeptember 1-től kötelező. A kisded 13. és 16. hónapos korában kapja. A bárányhimlő többnyire jóindulatú, hólyagos kiütéssel járó gyermekbetegség. Lappangási idő 2-3 hét. Már ekkor fertőzőképes a beteg! Enyhe bevezető tünetek után jelentkeznek a kiütések, amelyekre jellemző, hogy hajas fejbőrtől a talpakig, a nyálkahártyákon is megjelenhetnek. Kezdetben az apró kiütések hólyagok lesznek, majd bennékük gennyes lesz, közepe behúzódik, és pörkösödéssel gyógyul. A nedvedző elváltozásokat fedő rázókeverék, különböző kenőcsök növelik a felülfertőződés veszélyét, ezért nem javasoltak. A bárányhimlő kórokozója a varicella-zoster vírus, amely herpesvírus családba tartozik és idősebb kórban a herpes zoszter nevű súlyos, fájdalmas betegséget is okozza. A varicella kontaktus után 72 órán belül adott aktív immunizáció megelőzheti, de legalábbis enyhíti a betegséget. A tapasztalatok szerint az oltottak későbbiek során jóval ritkábban kapnak herpes zostert, ez is az aktv védőoltás mellett szól! Az oltóanyag élő, gyengített vírust tartalmaz. A biztos védelemhez 2 oltás szükséges.

MMR: Kanyaró, járványos fültőmirigy gyulladás(mumsz), rózsahimlő elleni védőoltás. A kisded 15 hónaposan kapja, majd 11 éves korban az általános iskola 6. osztályában ismétlő oltás szükséges.

Hepatitis B: „B” típusú fertőző májgyulladás elleni védőoltás. 12 éves korban, az iskola 7. osztályát végzők kapják, 2 oltás szükséges 6 hónapos időközzel.

Megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésmentes
védőoltás:

Humán Papillóma Vírus: A HPV a bőr és nyálkahártya mikro és makro sérülésein keresztül jut a szervezetbe, és okoznak jó és rosszindulatú elváltozásokat. Nincs olyan
méhnyakrák eset, amiben HPV ne volna kimutatható! A fogékonyság általános, a lakosság 70-80%-a élete során több alkalommal is fertőződik, ez legtöbbször tünetmentesen zajlik le. A betegség krónikus, de legtöbbször spontán gyógyul. Amikor azonban a szervezetnek nem sikerül a vírust eliminálnia, akkor rákos megbetegedés alakulhat ki. A méhnayakrák a nők második leggyakoribb malignus betegsége, ezért hatalmas mérföldkő az oltási palettán ez a vakcina, hiszen nem egy fertőző betegség ellen, hanem egy daganatos betegség ellen vált lehetségessé a megelőzés!
A HPV nem csak a méhnyakrák kialakulásért felelős, számos másfajta a nemi szervek és végbél, valamint torok-gégerosszindulatú elváltozásaiból is kimutatható. Ezért nem csak lányoknak, fiúknak is ajánlott!
2014 őszétől Magyarországon is része az életkor szerinti oltásoknak az önkéntes HPV
oltás serdülő lányok részére. 2020 óta a magyar állam a serdülő fiúk részére is biztosítja ezt az oltást térítésmentesen, csupán a szülőknek kell igényelni a védőnőnél. A HPV vakcina biztonságos, jól tolerálható. Nem tartalmaz élő kórokozót, betegség kialakítására alkalmatlan, ám tartós és magas ellenanyag választ produkál. Fontos azonban tudni, hogy az oltás nem helyettesíti a méhnyakrák szűrést, amit 25 évesnél idősebb nőknek 2 évente ajánlatos elvégeztetni.


Megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető térítésköteles védőoltások:

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás: A kullancsencephalitis vírusa kullancscsípés,
fertőzött nyers tehén, juh, vagy kecsketej fogyasztása során kerül a szervezetbe. A betegek fele nem is emlékszik a kullancscsípésre. A lappangási idő átlag 7-10 nap, kezdetben influenza szerű tünetek jelentkeznek, ezért nyári influenzának is szokták nevezni a betegséget. A második fázisban jelentkeznek a láz és az idegrendszeri tünetek. Jelenleg a betegségnek nincs oki kezelése. Egyetlen megelőzési lehetőség a védőoltás, ami egy alapimmunizálási sorból, és 3-5 évenkénti emlékeztető oltásból áll.

Járványos agyhártyagyulladás: A meningococcus fertőzés súlyos, életet veszélyezeteő
megbetegedés lehet. Kórokozója a Neisseria meningitidis vagy másnéven  meningococcus nevű baktérium gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést okoz. A kórokozó kizárólag emberben fordul elő, egészséges egyének kb. 10%-ban kimutatható az orr-garat nyálkahártyáján. Ez a tünetmentes hordozó állapot, amely közvetlen kontaktus útján, nyállal történő fertőzés következtében alakul ki. A baktérium falában található poliszaharida alapján többféle szerotípusa különböztethető meg, invazív fertőzéseket az A,B, C, Y, W-135 típusok okoznak. Életkor szerint az 5 év alattiak és a serdülőkorúak, 25 év alatti, zárt közösségbe került fiatalok a veszélyeztetettek. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, a fertőzés jellegzetesen főleg a téli időszakban fordul elő. A lappangási idő rövid, átlagosan 2-3 nap. A baktérium a véráram útján gyorsan eljut az idegrendszerhez, a tünetek riasztóak lehetnek: hirtelen magas láz, fejfájás, hányás, tudatzavar, bevérzések a bőrön. A járványos agyhártyagyulladás megelőzésének legbiztosabb módja az aktív immunizálás védőoltással. A folyamatos védettséghez ismétlő oltások lehetnek szükségesek a vakcinától függően. Csecsemőkorban a B és C szerotípus, serdülőkorban a B és C szerotípus mellett Y és W szerotípus is előfordulhat, hiszen a
serdülők, fiatalok gyakran találkoznak külföldi vagy külföldről érkező kortársaikkal, gyakran látogatnak koncerteket, utaznak nyelvtanfolyamra, sportrendezvényre, fesztiválokra, ahol minden szerotípussal találkozhatnak. Ezért csecsemő és  serdülőkorban más-más oltóanyag javasolt. Kérem érdeklődjön rendelőmben.

Vannak országok, pl. az Egyesült Államok, ahova a beutazást ennek a védőoltásnak a  felvételéhez kötik.
Fiataloknál továbbtanulás, szakmai gyakorlat miatt fontos lehet!

Rotavírus: Rotavírus fertőzés elleni védőoltás. 6 hetesnél idősebb csecsemőknek ajánlott gyomor-bélfertőzés megelőzésére. Az oltás szájon át adandó, 2 vagy 3 oltás szükséges, és a csecsemő 24 illetve 32 hetes koráig be kell adni az utolsót.
A gyermekek 95 %-a 5 éves korára megfertőződik. Koszos kézzel terjedő megbetegedés, szájon el kell fogyasztani a vírust a megbetegedéshez. A lappangási idő rövid, 1-3 nap.
Jellemző tünet a láz, hányás, vizes hasmenés, amely akár több hétig is eltarthat, így a
kicsik kiszáradásához vezethet. Oki kezelés nincs.

Hepatitis A: „A” típusú fertőző májgyulladás elleni védőoltás adása javasolt mindazoknak, akik turizmus vagy munkavállalás céljából olyan országba utaznak, ahol a hepatitis A előfordulási gyakorisága és a megbetegedés kockázata nagyobb a hazainál. A világon Észek-Amerika, Ausztrália és Nyugat-Európa kivételével minden más országot jelenti. A megelőzés 2 oltást jelent 6 hónapos időközzel. Ez a ferőzés koszos kéz útján terjed, szájon át, tehát meg kell enni a kórokozót.

Kisgyermekkorban, 5 év alatt gyakori a tünetmentes fertőzés, azaz a kisgyermek nem sárgul be. Fokozottan veszélyeztetettek a májbetegségben szenvedők, a rossz szociális körülmények között élők, a homoszexuálisok, és a fertőzöttek közvetlen kontaktjai. Általában az „A” hepatitis enyhe, jóindulatú betegség, nem válik krónikussá.

Felnőtteknek ajánlott védőoltások:

Influenza:
Az influenza klinikai képe: hirtelen kezdődő, légúti és általános tünetekkel járó fertőzés, lappangási ideje 24-48 óra. Ebben az időben a betegnek még nincsennek panaszai de már fertőz! Leggyakoribb tünet a magas láz, nagyfokú elesettség, végtag fájdalom. Ez a periodus akár 4-5 napig is eltarthat, miközben megjelennek a légúti tünetek, torokfájdalom, köhögés. Az igen enyhe lefolyású influenza is fertőző, és ez különössen veszélyes a legyengült immunrendszerű, idős vagy gyermek betegekre.
Az influenza egyetlen megelőzési lehetősége a védőoltás. Az első védőoltást már 1941-
ben törzskönyvezték, hazánkban 1961 óta oltják az arra rászorulókat. Ez azt is jelenti,
hogy van bőven tapasztalat az oltóanyagról, és az oltási reakciókról, mellékhatásokról
egyaránt.

Egyik, Magyaroszágon kapható influenza elleni oltóanyagban sincs élő influenza vírus, így magát a betegséget sem lehet elkapni senkinek az oltástól.
Az influenza elleni oltóanyag adható bármely ételallergia ill. még higanyérzékenység
esetén is. FONTOS! Az influenzát sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet antibiotikummal!
A szezonális influenza elleni védőoltás éppen azért lenne fontos a magukat az átlagosnál egészségesebbnek, fittebbnek tartók számára is, hogy megóvhassák a közvetlen környezetükben élő sérülékenyebbeket a súlyosabb fertőzéstől. Az oltások ugyanis nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert.

Térítésmentes oltásra jogosultak köre:
A fokozottan veszélyeztetettek
• a krónikus betegségben szenvedők
• krónikus légzőszervi betegek, asztmás betegek
• súlyosan elhízott, vagy neuromusculáris betegségben szenvedők
• szív és érrendszeri betegségben szenvedők
• immunhiányos állapotban szenvedők, beleértve a daganatos betegeket is
• krónikus máj, és vesebetegek
• anyagcsere betegségben szenvedők( pl. cukorbetegek)
• gravidák a gestációs héttől függetlenül
• azok a nők akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik
• a 60 év felettiek az egészségi állapotuktól függetlenül
• tartós salicilát kezelésben részesülő gyermekek és serdülők
• a rehabilitációs, egészségügyi intézményekben, lakóotthonokban huzamosabb ideig
ápolt,ill gondozott személyek
• egészségügyi dolgozók
• a sertés és baromfi tartásával valamint ezek szállításával, munkavégzés keretében
foglalkozó személyek.
Oltási ellenjavallatok:
• akut lázas megbetegedés
• korábbi allergiás immunreakció az oltásra.

Pneumococcus:
Köznapi nyelven tüdőgyulladás elleni védőoltás, amiből kétféle oltóanyag létezik, Prevenar 13 és Pneumovax 23 injekció. 50 év felett javasolt és intramusculárisan kell beadni.

Tetanusz:
Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a gyermekkorban beadott védőoltások életünk végéig kitartanak. Ez nem teljesen így van. Ezért érdemes 10 évente emlékeztető oltást adni 21 éves kortól a tetanusz, köznapi nevén merevgörcs elleni védettség fenntartására kombinált oltóanyaggal avilágszerte ismét terjedő szamárköhögés miatt.

Hastífusz:
Bizonyos, munkájuk révén veszélyeztetett személyek, és utazók oltása javasolt. Egy oltás 3 évre nyújt védelmet.

Veszettség:
Magyarországon az utóbbi időben nem diagnosztizáltak veszettséget. Ennek ellenére,
mivel ez a betegség 100%-ban halálos kimenetelű, foglalkozási körhöz tartozókat megelőző oltási sorozatba kell részesíteni, ezen felül, minden személynek, aki gyanús sérülést szenvedett, szintén oltási sorozatot kell kapnia, ami 4 oltásból áll, és az ANTSZ térítésmentesen bocsátja a háziorvos rendelkezésére felhasználás céljából.

Dr. Kasza Beáta - Orvoscsaládban nőttem fel, édesapám falusi háziorvos, nevelőapám fogorvos, édesanyám gyógyszerész, nevelőanyám védőnő. Ez a családi háttér meghatározta pályaválasztásom.