Tanácsok csukorbetegséggel küzdőknek

A cukorbetegek jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása.
Fontos a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztása az egyes étkezések között, valamint a lassú-, és gyors felszívódású szénhidrátok elosztása egy-egy étkezés során.

Szénhidrátok csoportosítása

  1. Gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak
    • gabonafékből – a finomított pékárukban- ezek nem túl előnyösek
    • tejtermékek közül – tej, joghurt, kefír
    • burgonya- magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne
    • gyümölcsök- diétában engedélyezett- meghatározott mennyiségben
  2. . Lassú felszívódó szénhidrátot tartalmaznak
    • teljes kiőrlésű és korpás pékáruk.
    • teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur,
    • durum vagy teljeskiőrlésű száraztészták
    • tejtermékek közül- a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt
    • saláták, tökfélék, vagy a zöldségek, gyökérzöldségek

Konyhatechnológiai eljárások- befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét

  • zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, vagy gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás – gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.
  • főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez – lassítani lehet a szénhidrát felszívódást – rostok pótlása – alkalmas az útifűmaghéj, zabkorpa, zabpehely, chia mag vagy tejeskiőrlésű liszttel használása
  • rövid ideig tartó hőkezelés pl: a tészta főzése során – lassabban szívódik fel, ha nincs szétfőzve, és a zöldségek hőkezelésénél is érdemes arra törekedni, hogy ne főzzük őket teljesen szét
  • ecetes öntettel készült saláták még lassabban szívódnak fel, mint a joghurtos öntetesek szénhidrátot sem kell az ecetekre számolni

A szerzőről

Szekeres Bernadett - Az embereknek szükségük van arra, hogy egészségesek maradjanak, ezt szeretném a munkámmal elősegíteni. Táplálkozási tanácsadóként megtapasztaltam, hogy az egészség legfontosabb alappillére az egészséges táplálkozás.